» » » Асинхронний двигун у високодинамічному режимі роботи

Асинхронний двигун у високодинамічному режимі роботи

Асинхронний двигун на сьогоднішній день є найбільш використовуваним у промисловості, внаслідок своєї простоти, дешевизни та зручності в експлуатації. При використанні сучасних мікропроцесорних засобів управління та перетворювачів частоти можливе їх застосування в тих галузях виробництва, де раніше використовувалися кривошипно-шатунні механізми, а також інші складні механічні вузли обертального та поступального руху. До таких завдань відноситься поперечне коливання дроту у процесі наплавлення при зварюванні. Режим роботи двигуна є повторно короткочасним, причому робочий цикл не перевищує однієї секунди.

При використанні перетворювачів частоти LENZE 8200 Vector у режимі векторного управління це завдання успішно вирішується із застосуванням асинхронного двигуна, що було підтверджено проведеним експериментом.

Тип використовуваного перетворювача: E82EV251K2C. Потужність перетворювача 250Вт.

Тип асинхронного двигуна: MS7114. Потужність двигуна 250Вт.

Завдання напрямку обертання надходило на перетворювач частоти у вигляді логічного сигналу з контролера.

Тип використовуваного контролера: VIPA112-4BH02

Для експерименту було реалізовано схему:

При замиканні контакту К2 надається дозвіл на роботу перетворювача частоти.

При замиканні контакту К1 на аналоговий вхід 1U подається максимальний сигнал завдання, виставлений у параметрі "С11" — Максимальна вихідна частота. Під час експерименту це значення було виставлено рівним 70Гц.

При подачі логічної одиниці на клему Е4 здійснюється реверс перетворювача при встановленому параметрі "С0007" рівним нулю.

Час прискорення та час уповільнення в параметрах "С0012", "С0013" виставлено рівним нулю. При цьому контроль струму здійснюється за рахунок правильного налаштування параметра "С0022" відповідно до двигуна.

При цьому на екрані перетворювача частоти струм двигуна не перевищував 50% від номінального для перетворювача. Слід зазначити, що вал двигуна був відключений від навантаження, тобто працював на холостому ходу. При цьому струм двигуна в статичному режимі не перевищував 10% від номінального значення для двигуна.

Очевидно, що при збільшенні навантаження на валу двигуна зросте як статична, так і динамічна складова струму навантаження, тобто збільшення навантаження на двигуні можливе незначною мірою. Проте проведений експеримент довів можливість роботи асинхронного двигуна спільно з перетворювачем частоти у високодинамічному режимі.