» » » Джерела безперебійного живлення Socomec

Джерела безперебійного живлення Socomec

Олег ГУЧЕНКО, керівник напряму
гарантованого електроживлення компанії СВ АЛЬТЕРА
Guchenko@sv-altera.com

Нерідко доводиться чути, що прогрес у розробці ДБЖ нині дійшов свого логічного завершення, і рішення у всіх виробників вже нічим не відрізняються один від одного. Ну що ж, візьмемо на себе сміливість не погодитися з цією тезою.

В даний час на світовому ринку ДБЖ, якщо говорити про трифазні системи середньої та великої потужності, ведуться роботи з кількох цікавих напрямків. Візьмемо, наприклад, такий важливий параметр ДБЖ, як його ККД (іноді говорять про енергоефективність). Очевидно, що зростання цього показника дозволяє знизити втрати потужності в ДБЖ, що завжди дуже бажано. Однак традиційною перешкодою на шляху підвищення ККД завжди є недосконала елементна база та схемотехніка. І лише кілька років тому, коли з'явилися потужні IGBTтранзистори чергового покоління, вдалося реалізувати так звані трирівневі інвертори, що дозволили якісно підвищити ККД ДБЖ буквально до 96%. Першою компанією, яка реалізувала на практиці цю ідею, була італійська Socomec, яка випустила обладнання, в назві якого використовується поєднання Green Power.

В даний час вже три лінійки ДБЖ Socomec (Delphys, Masterys і Modulys) випускаються з цим доповненням до назви моделей. Причому важливо, що в цьому випадку йдеться про широкий спектр трифазних систем, потужність яких лежить у діапазоні від 10 до 400 кВА. Незабаром підтягнулися й інші світові бренди, які також почали використовувати подібні технологічні рішення, і тепер «зелені» ДБЖ мають більшість лідерів ринку. В даний час Socomec пропонує нову технологію під назвою Fast Eco-mode, відмінність якої від звичайного еко-режиму полягає у можливості дуже швидкого включення інвертора у разі виходу параметрів вхідної напруги за допустимі межі За сприятливих умов навантаження живиться через ланцюги байпасу. За заявами розробників, цей режим мало чим відрізняється від подвійного перетворення енергії, але дає змогу підвищити ККД пристрою до 98-99%. Однак використання будь-якого варіанту еко-режиму, особливо у вітчизняних умовах, передбачає обов'язкове виконання попереднього аналізу якості електроживлення вхідної мережі. Якщо такого не спостерігається, про еко-режим можна забути.

Ще одна проблема, з якою краще б ніколи не мати справи, пов'язана з акумуляторними батареями, через виход з ладу яких у світі відбувається близько половини відмов ДБЖ. У зв'язку з цим контроль стану АКБ дуже важливий для харчування відповідальних споживачів, ЦОД або промислових установок. Для цих цілей Socomec пропонує окрему систему під назвою Battery Health Check (BHC), що випускається у двох модифікаціях. Перша з них (BHC Interactive) призначена для спільного використання з ДБЖ Delphys і забезпечує контроль до 8 батарейних ланцюжків, кожен з яких складається не більше ніж з 7 акумуляторів. При цьому безперервно (кожні 10 секунд) виконується діагностика стану батарей і при необхідності генеруються попереджувальні повідомлення. При цьому BHC Interactive не тільки виконує моніторинг АКБ, а й активно взаємодіє із системою заряду батарей. Друга модифікація (BHC Universal) може працювати з будь-якими зовнішніми батареями, але реалізуються тільки функції моніторингу.

Можна багато ще говорити про різні тенденції, нові підходи та дослідження, які виконуються провідними світовими виробниками ДБЖ. Але завдання полягало лише в тому, щоб проілюструвати безперервний еволюційний процес поліпшення та вдосконалення обладнання. І, звичайно ж, хотілося переконати скептиків, які сумніваються у силі людського розуму.

Версія для друку