» » » Огляд функціональних можливостей джерел живлення ОВЕН

Огляд функціональних можливостей джерел живлення ОВЕН

29.03.2018

Розробка та виробництво джерел живлення є одним із основних напрямків діяльності компанії ОВЕН. В асортименті продукції одно- і багатоканальні блоки живлення з номінальними значеннями вихідної потужності від 2 до 120 Вт і широким спектром значень вихідної напруги: від 5 до 60 В постійного струму. Ця стаття присвячена огляду функціональних можливостей джерел живлення ОВЕН.

Серії та області застосування блоків живлення ОВЕН

Джерела живлення ОВЕН здійснюють перетворення змінної чи випрямленої напруги мережі на стабілізовану напругу постійного струму.

Асортимент блоків живлення ОВЕН залежно від сфери застосування можна поділити на такі лінійки:

Широкий вибір різних як за номінальною потужністю, так і вихідною напругою модифікацій блоків живлення ОВЕН БП дозволяє підібрати відповідне джерело для будь-якого застосування.

Застосування блоків живлення ОВЕН по галузях

Назва галузі

Діапазон напруг, В

Промислова автоматика (живлення приладів, датчиків та виконавчих механізмів) від 12 до 36
Транспорт от 5 до 36
Охоронні та пожежні системи, відеоспостереження, системи контролю та доступу, домофонні системи від 9 до 24
Торговельне обладнання, автомати та термінали самообслуговування від 5 до 48
Світлодіодне освітлення, зовнішня реклама, лайтбокси. від12 до 36
Локальні мережі та інтернет від12 до 24
Телекомунікації та зв'язок від 48 до 60

Переваги джерел живлення ОВЕН БП

  • Широкий вибір модифікацій для конкретного застосування.
  • Стабільний запуск і робота при широкому діапазоні вхідної напруги (від 85 до 265 В змінного струму і від 110 до 380 В постійного струму) без погіршення здатності навантаження і відхилень вихідної напруги від номінального значення.
  • Низький рівень пульсацій вихідної напруги.
  • Високий ступінь стабільності вихідної напруги при ступінчастих та стрибкоподібних змінах вхідної напруги та дії перешкод.
  • Збереження заявленої потужності у всьому діапазоні робочих температур без погіршення показників.
  • Стабілізація вихідного струму, що дозволяє здійснювати запуск блоку із навантаженням ємнісного характеру – панелі оператора, модеми тощо. (Для БП60 і БПх-С у корпусах із силуміновою основою).
  • Гальваническая изоляция входных и выходных цепей, за счёт чего гарантируется отсутствие опасного для жизни и здоровья человека напряжения на выходе.
  • Високі значення ККД (щонайменше 85 %), що забезпечує низькі струми споживання.
  • Зручність монтажу на DIN-рейку або панель.
  • Гарантія 2 роки.

Крім того, у всіх блоках живлення ОВЕН (за винятком малопотужних), реалізовані різні види захистів, що забезпечують збереження самого блоку та обладнання, що підключається до нього.

Основні параметри ОВЕН БП

Діапазон напруги живлення. Усі джерела живлення ОВЕН БП розраховані працювати у розширеному діапазоні вхідних напруг: від 85 до 264 В змінного струму промислової частоти чи то від 110 до 370 В постійного струму. Таким чином, блоки живлення ОВЕН можна включати в мережі з номінальною напругою 120 і 230 В змінного струму.

Номінальний вихідний струм. Величиной номинального выходного тока источника питания определяется его нагрузочная способность – чем больше значение этого параметра, тем больше устройств-потребителей можно подключить к источнику.  

ККД. Коефіцієнт корисної дії є ставленням активної потужності, що віддається перетворювачем у навантаження, до величини активної потужності, що надходить на його вхід. Значення ККД визначає тепловиділення та енергоефективність перетворювача – що вище ККД, то менше втрати енергії. Для всіх блоків живлення ОВЕН типове значення ККД не менше 85 %.

Робочий діапазон температур. У асортименті блоків живлення ОВЕН є як джерела загальнопромислового призначення, і пристрої, призначені для експлуатації за умов підвищених чи знижених температур довкілля. Експлуатація блоків живлення загальнопромислового призначення допускається в діапазоні температури від мінус 20 до плюс 50 °С. Джерела лінійки ОВЕН БПх-С, що випускаються в корпусах із силуміновою основою, допускають експлуатацію при температурах від мінус 40 до плюс 70 °С.

Функціональні можливості ОВЕН БП

Всі блоки живлення ОВЕН з номінальною потужністю від 15 Вт мають низку функціональних особливостей, спрямованих на забезпечення стабільної та безаварійної роботи не тільки джерел, а й підключеного до них обладнання.

Блоки живлення ОВЕН середньої та великої потужності повністю відповідають вимогам до електромагнітної сумісності з мережею живлення для пристроїв даного класу, оснащені захистами від імпульсних перешкод та викидів напруги на вході, перевищення, провалів та пропадання вхідної напруги, перегріву та перевантаження по струму та коротких замикань .

Обмеження пускового струму, реалізоване в ОВЕН БП з вихідною потужністю 30, 60 і 120 Вт, дозволяє зменшити імпульсні струми при включенні до безпечного рівня та, як наслідок, здійснювати гарантований запуск блоку з високоємним навантаженням.

Захист від короткого замикання на виході та перевантаження струмом забезпечує спеціальний алгоритм роботи блоку живлення, що включається при досягненні струмом навантаження порогового значення. У блоках живлення ОВЕН реалізовано два типи таких алгоритмів:

  • «відсікання» – для БП15 та БП30 (за винятком модифікацій з вихідною напругою 12 та 24 В). У цьому режимі блок видає вихідну напругу у вигляді коротких імпульсів, доки не буде усунута аварійна ситуація;
  • «обмеження вихідного струму», коли струм навантаження обмежується лише на рівні 1,1…1,2 від номінального значення.

Вихідну напругу блоків живлення ОВЕН можна регулювати в межах ±8% від номінального значення. Ця функція корисна при необхідності підключення до джерела обладнання з нестандартною напругою живлення, а також при компенсації падіння напруги на провідниках, коли обладнання знаходиться на значній відстані від джерела.

ОВЕН БП – це надійно

Високі показники надійності та стабільності джерел живлення ОВЕН зумовлюються роботою системи контролю якості виробництва. На заводі-виробнику всі блоки живлення перевіряються та тестуються на стенді форсованих випробувань, де імітуються максимально жорсткі умови. Це гарантує безвідмовну роботу блоків живлення протягом тривалого часу навіть у граничних режимах. Кожен блок живлення після закінчення тестування отримує власний протокол індивідуальних стендових випробувань, який вкладається в коробку разом із приладом та відправляється на склад.

ОВЕН БП – це вигідно

Компанія ОВЕН — це вітчизняний виробник пристроїв для промислової автоматизації з багаторічною історією. Весь асортименти продукції виробляється на власному заводі. Застосування інноваційних технологій та надійної елементної бази дозволяє створювати пристрої, що відповідають світовим стандартам якості. При цьому компанію вирізняє демократична цінова політика щодо своєї продукції.

Автор: Крилова Марина, спеціаліст компанії ОВЕН