» » » Досвід переходу від SICAM 230 до zenon EE компанії Thüga Energienetze GmbH

Досвід переходу від SICAM 230 до zenon EE компанії Thüga Energienetze GmbH

15.11.2019

В рамках масштабної модернізації та підвищення ефективності роботи електромереж, що знаходяться в обслуговуванні, оператор розподілу енергії Thüga Energienetze GmbH здійснила міграцію своєї системи диспетчерського керування від SICAM 230 до zenon Energy Edition, австрійської компанії COPA-DATA. Масштабована та легко розширювана платформа zenon EE ідеально підійшла для бізнес-моделі компанії, а сучасні технології, втілені в цю SCADA систему, дозволили створити передумови для втілення технологій Smart Grid в дистрибюції.

Досвід переходу від SICAM 230 до zenon EE на прикладі німецької компанії-оператора розподілу енергії Thüga Energienetze GmbH

Компанія Thüga Energienetze GmbH, штаб-квартира якої розташована в м. Шифферштадт, Німеччина, експлуатує електромережі, водо-, тепло- та газопроводи на півдні Німеччини. Вона постачає природний газ та електроенергію більш ніж 120 муніципалітетам Баден-Вюртемберга, Баварії та Рейнланд-Пфальцу. Клієнтами компанії виступають комунальні підприємства, приватні домогосподарства, промисловість. Thüga Energienetze забезпечує цілодобовий моніторинг мереж, технологічне та оперативне керування, підключення, введення в експлуатацію та обслуговування елементів системи розподілу електроенергії.

Лінійна схема енергомережі міста Зінген (земля Баден-Вюртемберг) та прилеглих районів

Лінійна схема енергомережі міста Зінген (земля Баден-Вюртемберг) та прилеглих районів

До тепер Thüga Energienetze в якості системи диспетчерського керування на своїх об’єктах використовувала SCADA SICAM 230 компанії SIEMENS. Але після оголошення нею про припинення продажу та підтримки SICAM 230, постала нагальна потреба у переході на сучасну систему з багаторічною підтримкою, розвитком та функціональними чи безпековими оновленнями. Багато хто не знає, але ядром SICAM 230 є SCADA zenon з додатковим набором енергетичних функцій, що випускалась компанією-розробником COPA-DATA спеціально для SIEMENS. Відмовившись від подальшої підтримки, тисячі клієнтів-користувачів SICAM 230 залишаються з безперспективним застарілим продуктом.

Зваживши усі фактори, Thüga Energienetze вирішила перейти на SCADA zenon Energy Edition, який функціонально значно потужніший за SICAM 230. Окрім командного керування, топологічних блокувань та зафарбовування ліній, які мстить SICAM 230, в zenon EE інтегровано наступні енергетичні технології:

  • розширена топологія (процедурні елементи генератор та роз’єднувач, безпечне/множинне живлення, ідентифікація пошкоджень мережі з обрахунком n-1);
  • модуль Load Flow Calculation та State Estimator для обчислення потоку навантаження;
  • модуль Ретроспективи (Process Recorder);
  • модуль Симуляції;
  • модуль Послідовності виконання команд (Command Sequencer);
  • модуль Геоінформаційної системи (GIS);
  • модуль Прогнозування навантаження (Load Management);
  • шлюзи передачі даних (IEC 60870 Slave, OPC UA Server, DNP3 Slave, Modbus Slave…);
  • резервування серверів домінантне, бездомінантне, мультирангове.

Програмна платформа zenon характеризується високою гнучкістю. Завдяки багатоієрархічній проектній структурі, модульному дизайну та численним інтерфейсам, її можна швидко розширювати і додавати необхідні функції. Це важливий фактор, оскільки Thüga Energienetze не тільки використовує систему керування дистрибуцією для власних операцій, але й пропонує її як рішення клієнтам — наприклад, у вигляді послуг моніторингу мережі.

Кілька років тому Thüga Energienetze віртуалізувала свою серверну структуру, що значно спростило процес резервного копіювання та відновлення окремих серверів керування. Також таке рішення дозволило легко та без ризику оновлювати версії zenon. Концептуально система має наступну структуру: основний сервер, на якому працює система керування, розташований у диспетчерській кінцевого замовника, а резервний — у центральній диспетчерській Thüga Energienetze. Таим чином, якщо з якихось причин обірветься комунікація з системою керування дистрибюцією, клієнт все одно зможе подбати про роботу мережі.

Структура системи керування дистрибуцією Thüga Energienetze

Структура системи керування дистрибуцією Thüga Energienetze

Оскільки обидві системи мають спільний вихідний код, перехід було здійснено плавно і швидко. Для міграції було використано спеціально розроблений конвертор, за допомогою якого проект SICAM 230 скомпілювали під платформу zenon Energy Edition. Проект, який містить понад 40000 змінних конвертувався за декілька хвилин. Усі адреси, ліміти, екрани автоматично перенеслись на нову платформу. Деякі з елементів, такі як топологія чи екран тривог довелося переналаштувати під час міграції. На першому етапі на zenon EE було конвертовано одну робочу станцію. Де-який час нова система працювала паралельно зі страрою, дозволивши інженерам перевірити коректність роботи проекту на zenon EE. Після вдалого пілотного проекту Thüga Energienetze повністю перевела усі свої сервери та робочі станції на нову платформу. Загалом міграція зайняла п’ять місяців. Під час цього процесу, спеціалісти COPA-DATA надавали підтримку та координували процес.

Оскільки в Україні є велика кількість електропідстанцій під керуванням SICAM 230, даний досвід переходу може бути досить корисним. Клієнтам, що приймуть рішення здійснити подібний перехід, компанія COPA-DATA готова надати комплексну підтримку. При зацікавленості звертайтесь в центральний офіс СВ АЛЬТЕРА.

Докладіше про SCADA zenon Energy Edition.