» » » Вибухозахищені електродвигуни WEG для шахт та копалень

Вибухозахищені електродвигуни WEG для шахт та копалень

Докладна інформація про вибухонебезпечну атмосферу, європейські стандарти для вибухозахищених електродвигунів, класи температур, типи моментів навантаження, механічні характеристики, категорії захисту двигунів знаходиться в каталозі російською мовою.

Низковольтные электродвигатели WEG для опасных зон. стр.168-225 (рус) [3571кб]

Категорії захисту електродвигунів

Ex d – «вибухонепроникна оболонка»

Це такий метод вибухозахисту, при якому частини електрообладнання, які можуть запалити вибухонебезпечну суміш, поміщаються в оболонку, здатну витримати тиск вибуху всередині оболонки і не допустити займання вогненебезпечного зовнішнього середовища.

Електричні машини (будь-якого виконання) є абсолютно закритими, тобто. повітря надходить як усередину, і виходить назовні з машини. При роботі повітря всередині машини нагрівається і тиск повітря всередині машини трохи вищий за зовні — повітря виходить. Після вимкнення двигуна тиск усередині знижується — повітря надходить усередину. Тобто продукти можливого вибуху завжди виходитимуть назовні з двигуна. Рівень безпеки, тобто. виключення можливості вибуху зовні через вихід продуктів можливого вибуху всередині, заснований на стандартизованих мінімальних розмірах зазорів у конструкції, які залежать від складу суміші, що присутня в атмосфері.

Ex d – захист забезпечує вихід вихлопних газів у безпечному для довкілля вигляді. Тому WEG ретельно контролює всі необхідні розміри зазорів та якість їх обробки, оскільки саме це забезпечує безпеку системи.

Основні характеристики електродвигунів Ex d:

  • Корпус, коробка виводів та підшипникові щити посиленої конструкції;
  • Збільшена контактна поверхня між частинами двигуна;
  • Зменшений зазор між валом двигуна та кришкою підшипника;
  • Випробовувальний тест водою під тиском для корпусу, кришок та коробки висновків.

Застосування:

  • Довкілля, в якому є або може утворитися вибухонебезпечна суміш.
  • Зони 1 та 2, групи IIA та IIB, у яких присутні такі гази: нафта, лігроїн, бензин, аміак, пропан, діетилефір, ацетон, спирт, промисловий метан, природний газ.

В основному електродвигуни знаходять застосування для вентиляторів, дутьових машин, дробарок, конвеєрних систем, млинів, кранів та іншого обладнання.


Ex de – «вибухозахищений із коробкою висновків підвищеної безпеки»

Ex de – двигуни відрізняються від Ex d тільки виконанням клемного блоку та вивідної коробки. Коробка висновків з підвищеною безпекою оберігає від виникнення джерел займання, таких як іскри, електрична дуга або небезпечне нагрівання.

Основні характеристики електродвигунів Ex de:

  • Коробка виводів, з'єднання та всі електричні кабелі повинні бути надійно закріплені (можливість зсуву окремих частин не допускається).
  • Спеціальний клемний блок проти електричної дуги та іскор зі збільшеною відстанню між висновками (клемний блок підвищеної безпеки)
  • Подвійне заземлення (одне на нижній частині корпусу, друге на кришці коробки висновків).

Застосування:

Таке ж, як і для Ex d — моторів.


Ex e – вид вибухозахисту «підвищена безпека»

У нормальних робочих умовах електроустаткування не є джерелом електричних іскор, дуг або небезпечних нагрівань поверхні, здатних викликати спалах вибухонебезпечної атмосфери, для якої обладнання і було спроектовано. Електродвигуни цього виконання схожі на звичайні, але мають деякі особливості:

  • Перевищення температури допускається до величини на 10°С меншої, ніж встановлено для цього класу ізоляції;
  • Відповідність нормам "час tE" (максимальний час, за який захисна апаратура зобов'язана відключити дане обладнання при спрацьовуванні);
  • Коробка виводів, з'єднання та всі електричні кабелі повинні бути надійно закріплені (зсув окремих частин не допускається);
  • Обов'язкове зовнішнє заземлення на корпусі;
  • Болт заземлення на корпусі повинен бути з'єднаний з клемою заземлення коробки виводів;
  • Обов'язковий зовнішній навіс при вертикальному монтажі проти крапель води;
  • Зменшена для свого розміру потужність двигуна;
  • Спеціальна посилена подвійна ізоляція для розмірів 63 — 200;
  • Спеціальний склад ізоляції для розміру 225 S/M та вище;
  • Спеціальний клемний блок проти електричної дуги та іскор зі збільшеною відстанню між висновками;
  • Зливи в підшипникових щитах;

Час tE

Час tE – це час, протягом якого температура обмоток електродвигуна під час пуску досягає встановленої межі температури. При цьому початковою температурою вважається температура, досягнута за нормальних робочих умов і максимального значення температури навколишнього середовища.

Пристрої захисту повинні бути спроектовані таким чином, щоб забезпечити безпеку системи за будь-яких умов. Захист повинен забезпечувати гарантоване відключення як при перевантаженні, так і заклиниванні ротора. Таким чином, значення часу tE має бути таким, щоб двигун при нерухомому роторі повинен бути вимкнений захисним пристроєм (залежно від величини струму) до закінчення цього часу tE.

На графіку відрізок ОА представляє максимальну температуру навколишнього середовища, а ОВ – це температура, досягнута за нормальних умов роботи.

При виникненні аварійної ситуації з наступним заклинюванням ротора починається перегрів обмоток як показано на ділянці 2. Температура двигуна швидко зростає на відрізку ОС, значення якого має бути меншим за температурний клас Т. Таким чином, необхідно, щоб час спрацьовування захисту був у межах значення часу tE.


Тип Ex n – іскробезпечні електродвигуни

Цей тип захисту застосовується до електрообладнання, яке не викликає запалення вибухонебезпечної суміші в нормальному режимі роботи.

Дані електродвигуни за конструкцією схожі на звичайні двигуни закритого виконання та мають ряд відмінностей:

  • Коробка виводів, з'єднання та всі електричні кабелі повинні бути надійно закріплені (можливість зсуву окремих частин не допускається);
  • Спеціальний клемний блок проти електричної дуги та іскор зі збільшеною відстанню між висновками (клемний блок підвищеної безпеки).

Застосування:

Довкілля, в якому за нормальних робочих умов виникнення вибухонебезпечної суміші малоймовірне, а можлива присутність такої суміші триває нетривалий час.

Навколишнє середовище, що відноситься до Зони2, групи IIA, IIB та IIC.

Найпоширенішими газами з цієї категорії є: ацетон, аміак, бензол, бутан, бутанол, бутиловий спирт, етан, етанол, ацетат-етил, газолін, гептан, гексан, природний газ, метанол, лігроїн, пропан, пропанол, толуол , есфірен, розчинники, циклопропан, діетилефір, окис вуглецю, ацетилен, водень, пропілен-оксид та гази, що містять понад 30% водню.


Електродвигуни в чавунному корпусі для Зони 21

Дані двигуни спроектовані з метою не допустити появи електричних дуг та іскор або надмірного зовнішнього нагріву, здатних викликати спалах пилу (хмари або шару). Двигуни WEG для Зони 21- це стандартні мотори зі спеціальним захистом проти потрапляння пилу всередину.

Основні характеристики електродвигунів у чавунному корпусі для Зони 21:

  • Ступінь захисту: IP6X
  • Клас температури: Зона 21: Максимальна гарантована температура зовнішньої поверхні 125°С – обмеження за присутністю хмар пилу (для матеріалів з температурою займання вище 125°С) та присутності шарів пилу (до 5 мм).

Застосування:

Ці електродвигуни спроектовані для роботи в умовах присутності вогненебезпечного пилу або вибухонебезпечної суміші пилу з повітрям. Основне застосування включає цукрові та пивоварні заводи, цементні, текстильні та фармацевтичні виробництва, хімічні та сільськогосподарські виробництва.

Мультивольтажные электродвигатели WEG в чугунном корпусе для зоны 21. стр.226-244 (рус) [1275кб]