» » » Проект автономного будинку з акумуляторною системою Socomec

Проект автономного будинку з акумуляторною системою Socomec

27.07.2022

Проект АВС від компанії Valode & Pistre – це сучасний автономний багатоповерховий житловий комплекс у новому районі міста Гренобль. Концепція проекту розроблена спільно з архітекторами Suez та Valode & Pistre і пропонує автономне житло без підключення до електромережі загального користування для кращого контролю витрат енергії. Енергія, вироблена фотоелементами, накопичується в батареях і забезпечує електроенергією будівлі, квартири та систему опалення.

Як працює колективне споживання енергії?

Ілюстрація встановлення установки
Ілюстрація встановлення установки

Колективне власне споживання об’єднує в масштабі будівлі чи району одне або більше джерел виробництва електроенергії та приватних або професійних споживачів. Сторони (виробники та споживачі) пов’язані між собою в рамках організаційної юридичної особи, роль якої полягає у розділенні сторін на виробників та споживачів. Оператор розподільчої мережі, до якого підключені виробники та споживачі, надає інформацію, необхідну для роботи та виставлення рахунків.

Яка це працює в програмі ABC Grenoble?

В ABC Grenoble була впроваджена енергетична система, яка базується на 3 ключових елементах:

  • На дахах будинків компанією SOLSTYCE встановлено комплект фотоелектричних установок загальною потужністю 213 кВт.
  • Акумуляторна система накопичення енергії, розроблена компанією Socomec, дозволяє максимізувати споживання електроенергії, виробленої на місці, на основі щоденних оцінок, отриманих за допомогою EMS (система керування енергією) Bee Bryte.
  • Керування проектом власного споживання групою GEG, яка об'єднує споживачів, які беруть участь в експлуатації, та GEG ENerR, оператора фотоелектричних електростанцій, в рамках угоди.

Які переваги цієї системи?

Основна мета концепції колективного споживання полягає в тому, щоб зробити споживачів ключовими гравцями в розподілі електроенергії. Вони більше не є просто споживачами, а натомість роблять свій внесок у процес децентралізації, розміщуючи виробництво електроенергії якомога ближче до її споживання. Власне споживання допомагає сприяти розгортанню відновлюваних джерел енергії та, завдяки системам зберігання, може полегшити їх інтеграцію в електроенергетичну систему.

«Хоча екологічні вигоди від колективного власного споживання очевидні, економічний підхід ще належить продемонструвати. Ціна за спожитий кіловат буде близькою до регульованого тарифу, оскільки споживачі повинні будуть робити внески в амортизацію фотоелектричної станції та зберігання системи, а також платити TURPE (тариф доступу до мережі передачі) і інші податки». Х'юберт Хелтцель, менеджер з маркетингу компанії Socomec Energy Storage BU