» » » Зустрічайте контролер для керування рухом SLIO CPU 015N

Зустрічайте контролер для керування рухом SLIO CPU 015N

09.08.2021

Після поглинання німецького виробника контролерів VIPA, перед компанією YASKAWA постала задача розробити нову модель ПЛК, яка б могла легко інтегруватись в існуючу лінійку сервопідсилювачів Servopack Sigma 5 і Sigma 7 для формування комплексного рішення керування рухом. З цією метою лінійку процесорних модулів контролерів VIPA SLIO було доповнено новою моделлю: CPU 015N (015-CEFNR00) з інтегрованим інтерфейсом EtherCAT та функціями керування рухом на 4, 8 та 20 осей.

Оскільки система SLIO має широкий ряд периферійних модулів, керування приводами може здійснюватися не тільки по шині EtherCAT, а і за допомогою стандартних модулів імпульсних виходів, спеціалізованих модулів PulseTrain чи Stepper для малопотужних крокових двигунів та модулів DC-Motor для керування двигунами постійного струму. Таким чином контролер CPU 015N ефективно застосовується для керування не тільки приводами YASKAWA, а і сторонніх виробників.

Окрім зазначених функцій руху, контролер CPU 015N характеризується широкими комунікаційними можливостями, оскільки дозволяє підключатись в мережі PROFIBUS, PROFINET та Modbus. А наявність інтерфейсу Ethernet PG/OP забезпечує можливість керування і візуалізації процесу через HMI панель чи SCADA.

Визначальні особливостi

• Високопродуктивний процесор SPEED7
  • Швидкісна внутрішня шина 48Mbit/s
  • Вбудований OPC UA Server та Web Server
  • Підтримка DHCP для Ethernet-підключень
  • Підтримка карт пам’яті SD/MMC (до 2 GB)
  • Розширення до 64 модулів в ряд
  • Можливе розбиття системи на 5 рейок
  • Програмування за допомогою SPEED7 Studio, TIA-Portal, SIMATIC Manager чи EtherCAT Manager для STEP 7
053-1ML00

CPU 015N (015-CEFNR00)

Робоча пам’ять [KB]: 256... 512, розширювана за допомогою VIPASetCard
EtherCAT контролер, підключення до 128 пристроїв
Інтерфейс [2x RJ45]: EtherCAT-Master, активний Ethernet CP, ModbusTCP Master/Slave, openCommunication
Інтерфейс [2x RJ45]: активний Ethernet PG/OP з підтримкою DHCP, комутатор, ModbusTCP Master/Slave, openCommunication, PROFINET i-Device
Інтерфейс [2x RS485]: MPI, PtP: ASCII, STX/ETX, 3964(R), USS Master, Modbus Master/Slave
Опціонально: PROFIBUS Master/Slave, керування рухом на 4, 8 та 20 осей

Для створення програм з функціями керування рухом для конфігурування CPU 015N потрібно використовувати програмний пакет SPEED7 Studio версії Pro (30 днів безкоштовного повнофункціонального режиму роботи). Тут доступні функції, що відповідають базовому стандарту PLCOpen для керування рухом:

• програмні блоки для зчитування та запису параметрів та стану осей;
  • блоки відносного та абсолютного переміщення;
  • синхронізація руху осей за швидкістю та позицією;
  • редактор CAM у відповідності з VDI 2145.

Активація функцій керування рухом здійснюється за допомогою VIPASetCard (для всіх +256 КБ, MC FB, OB61, таблиця CAM на 8192 значення):

• 955-C0ME040: 4 осі, цикл 1 мс;
  • 955-C0NE040: 8 осей, цикл 1 мс;
  • 955-C0PE040: 20 осей, цикл для 12 осей — 2 мс, для 20 осей — 4 мс.

В парі з контролером в якості задавача майстер-осей рекомендуємо застосовувати енкодер з інтерфейсом EtherCAT: Kuebler 8.5868.12B2.B212.

Для ґрунтовного знайомства з методологією конфігурування та програмування контролера CPU 015N та сервопідсилювачів Sigma7 Servopack рекомендуємо переглянути технічну документацію та відео:

З повною лінійкою контролерів VIPA SLIO та прикладами інтеграції в системи керування сервоприводів YASKAWA можна познайомитись в брошурі.