» » » Нова версія програмної платформи SCADA zenon 11

Нова версія програмної платформи SCADA zenon 11

RSS

25.08.2022

Усвідомлюючи незворотність та безальтернативність цифрової трансформації виробничих процесів та потребу в постійному інноваційному розвитку пропонованих програмних рішень, компанія COPA-DATA представила нову версію своєї платформи SCADA zenon 11. Основним завданням релізу є підвищення кіберзахисту системи та впровадження нових промислових стандартів.

Сучасні тенденції ставлять перед розробниками ПЗ ряд викликів: ефективно контролювати та керувати неперервним потоком даних, гарантувати доступ до усіх процесів з різних точок земної кулі і застосовувати інструменти для стандартизації виробництва. Для досягнення цих цілей і отримання конкурентної переваги компанії повинні знайти правильні рішення. Програмна платформа zenon – це саме той інструмент. SCADA zenon пропонує інтегроване середовище, яке надає користувачу засоби керування, починаючи від локальних станцій і закінчуючи інтеграцією в програми бізнес-аналітики.

Головні моменти zenon 11

  • Найсучасніший кіберзахист на основі багатофакторної автентифікації
  • Інтегрування стандарту MTP для ефективного керування виробничими процесами
  • Удосконалення модуля пакетного виробництва zenon Batch Control
  • Розширення функціональності WEB-додатків на базі HTML5
  • Нові інтерфейси для підключення до обладнання, такі, як Werum MSI та CIM-CGMES
  • Часткова інтеграція сервісів в OS Linux на базі контейнеризації Docker

Керування тривогами у відповідності до ISA-18.2-2016 та IEC 62682 та мережеве шифрування

В zenon 11 інтегровано новий функціонал керування тривогами – Alarm Shelving, який покликаний надати користувачам зручний інструмент для фільтрування та сортування тривожних повідомлень. Ця опція додана в систему для її відповідності вимогам стандартів ISA-18.2-2016 і IEC 62682. Сучасна багатофакторна автентифікація забезпечує додатковий захист від небажаного доступу. Крім того, мережі zenon тепер можна шифрувати за допомогою сертифікатів TLS v1.3.

Впровадження стандарту Module Type Package

Міжгалузевий стандарт MTP розроблено для інтегрування принципів універсальної модульності у виробництві. Починаючи з версії 11, цей стандарт тепер підтримується і в zenon. Основою для побудови систем на принципах модульності Module Type Package є інтелектуальні об’єкти zenon POL, які створюються в середовищі Engineering Studio в автоматичному режимі.

Звітність і резервування при пакетному виробництві

В zenon 11 модуль zenon Batch Control став більш зручнішим у використанні. Тепер реалізовано постійну синхронізацію з архівними даними, завдяки чому виробничі звіти генеруються автоматично, щойно робоча партія закінчується. Ще однією особливістю цієї версії є те, що постійна синхронізація даних забезпечує “безударне” онлайн перемикання між головним сервером zenon та резервним. Тому пакетне виробництво продовжується, навіть, якщо сервер вимикається.

WEB-візуалізація на базі HTML5

Керування проектом через інтернет стало ще простішим. Тепер проект не потрібно окремо компілювати для HTML5. Нова версія zenon підтримує WEB-візуалізацію списків тривог і подій, стандартних екранів та розширених трендів. Наприклад, діаграми Ганта відображаються безпосередньо в браузері та оновлюються в реальному часі. Крім того, реалізовано підтримку паралельної та незалежної роботи з проектом через браузер для декількох користувачів.

Надійні комунікації

В нову версію zenon 11 було інтегровано декілька нових інтерфейсів. Werum MSI — це програмний конектор, який налаштовується через середовище zenon Service Engine. Він дозволяє підключати машини та виробничі лінії до MES Werum PAS-X, що широко використовується в фармацевтичній галузі.

Для проектів в енергетиці корисним буде інтерфейс CIM-CGMES, призначений для створення мережевих моделей, що відповідають вимогам Redispatch 2.0. Також ряд удосконалень зазнали шлюзи IEC 60870, DNP3, ICCP драйвер IEC 61850 Server, TIA.

Розширення функціональності динамічної звітності Report Engine

Ефективний аналіз та обробка даних на рівні MES стають все більш важливими для сучасних підприємств. Тому zenon також робить активні кроки в цьому напрямку. В zenon 11 модуль Report Engine тепер може отримувати дані напряму від SQL Server чи серверів Data Storage. Це дозволяє для формування звітів використовувати збережені там історичні дані.

В разі зацікавленості і бажанні протестувати нові можливості програмної платформи zenon 11, заповніть заявку для отримання посилання на завантаження системи.

Докладніше про новинки zenon 11