» » » Надійна робота аеропорту Будапешта за допомогою SCADA zenon

Надійна робота аеропорту Будапешта за допомогою SCADA zenon

10.04.2023

Будапештський міжнародний аеропорт імені Ференца Ліста (BUD) є найбільшим міжнародним аеропортом в Угорщині та центральним хабом для Південно-Східної Європи. У 2019 році його пасажиропотік склав 16 мільйонів пасажирів. Однак програмне забезпечення системи керування аеропортом та роботи критичної інфраструктури суттєво застаріло і не було уніфікованим. З метою приведення системи до сучасних вимог, підвищення її надійності і забезпечення автономності, керівництвом аеропорту було прийнято рішення про перехід на єдину програмну платформу SCADA zenon. За допомогою zenon було реалізовано диспетчерське керування системою освітлення злітно-посадкової смуги та безпосередньо самого аеропорту (AGLS), а також керування конвеєрними лініями переміщення і логістики багажу пасажирів (BHS).

Ключові моменти:

  • Висока надійність роботи навіть у нестандартних ситуаціях
  • Внесення змін до проекту без зупинки роботи аеропорту
  • Стандартизація інтерфейсу користувачів
  • Швидке проектування без використання програмування
  • Високий ступінь автономності в експлуатації та обслуговуванні

Проблематика наявної ситуації

З моменту відкриття у 1950 році, аеропорт BUD часто розширювався та модернізувався. Багато з цих оновлень залишали деяке ПЗ без змін, а різноманітні контракти на реконструкцію або розширення укладалися з різними підрядникам. Усе це призвело до дуже неоднорідного системного ландшафту систем AGLS і BHS аеропорту. Для роботи та моніторингу загалом використовувалось шість різних SCADA-систем. Тільки для BHS їх було чотири, які обслуговували сумарно понад 1000 конвеєрів. Кожна система мала свою індивідуальну візуалізацію зі специфічним користувацьким інтерфейсом та дуже вузьким спектром виконуваних функцій. Це в свою чергу накладало додатковий і непотрібний ризик неправильного тлумачення стану системи та суттєво обмежувало дії операторів. Відсутність взаємної узгодженості інтерфейсів також означала потребу у спеціальному навчанні персоналу. Для здійснення будь яких модифікацій доводилося кожного разу звертатися до певних системних інтеграторів. Однак часто необхідну технічну підтримку було важко отримати, оскільки деякі з цих компаній припинили роботу або втратили працівників, знайомих з обладнанням аеропорту. Порівняно прості завдання, такі як оновлення операційної системи комп’ютерів, виявлялися серйозними викликами.

Стандартизація за допомогою zenon

Цілком зрозуміло, що зазначені виклики спонукали до бажання стандартизувати та уніфікувати використовуване ПЗ. Перед розробниками було поставлене завдання здійснити об'єднання усіх систем в рамках AGLS і BHS в єдине середовище з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом користувача.

Експерти з систем керування аеропорту Будапешта досить ґрунтовно підійшли о процесу вибору ПЗ для реалізації поставленого завдання. Вони провели практичні дослідження, порівнявши переваги та недоліки всіх найбільш розповсюджених на даний момент SCADA систем.

Найкращу стійкість і найменшу схильність до аварій показав SICAM-230, який використовувався в системах аеропорту ще з 2010 року. Однак початковий постачальник даного ПЗ більше не мав змоги продати його і не надавав технічну підтримку.

Оскільки в основі програмного коду SICAM-230 лежить продукт австрійської компанії COPA-DATA — програмна платформа SCADA zenon, то саме її було вирішено використати для виконання цієї задачі.

Процес переходу на нове ПЗ

На першому кроці фахівці BUD реорганізували системи керування AGLS. Вони замінили весь ланцюжок керування, включаючи дванадцять дубльованих блоків PLC та відповідні периферійні пристрої. На верхньому рівні диспетчеризації було використано zenon з понад  30 000 точками даних та міжсистемним шлюзом (Process Gateway) для передачі інформації до Радіолокаційної системи аеродрому (ARS).

За словами керівника проекту Géza Kulcsár, у них було лише шість годин на повне перемикання AGLS і запуск. Завдяки відкритості та легкому поводженню з zenon, це не доставило суттєвих клопотів і вони виконали це без залучення сторонньої проектної організації. Досвід отриманий за час роботи з SICAM-230, також зіграв важливу роль під час подальших модифікацій. “Нам знадобилось всього 16 хвилин від моменту імпорту списку точок даних до введення системи в експлуатацію, що залишило багато часу для проведення інтенсивного тестування”, — говорить Géza Kulcsár. Особливо позитивно він відмітив здатність гарячого перезавантаження проекту zenon, без необхідності зупиняти роботу системи. “Оскільки ми можемо тестувати модифікації в проекті за допомогою моделювання, застосування зроблених змін займає не більше п’яти секунд”. Ця функціональність zenon сприяє безпроблемному щорічному оновленню системи керування.

Гнучкість і швидкість

Інженери систем керування аеропорту одразу відчули перевагу від гнучкості zenon при підключенні до наявнихАСК апаратних засобів. Завдяки наявності більш ніж 400 вбудованих комунікаційних драйверів, інтеграція PLC, приводів і датчиків різних виробників не викликала суттєвих труднощів. В основі розробки проектів на zenon покладено принцип “Параметризація, а не програмування”. Існуючі бібліотеки зі смарт-об’єктами використовуються для швидкого створення зображень, функцій і їх комбінацій. Їх можна повторно використовувати будь-де в системі та адаптувати для індивідуальних цілей шляхом встановлення параметрів. Одноразово внесені зміни автоматично набувають чинності в усіх відповідних підпроектах без будь-яких подальших дій. Процес створення візуалізації для BHS з його понад 1000 конвеєрами для команди з семи осіб зайняв лише два тижні.

Готовність до викликів майбутнього

Рішення на основі SCADA zenon показали свою ефективність у повсякденній експлуатації. Система набула стабільності, а зусилля, необхідні для її адаптації та модифікації, значно зменшилися. Команді аеропорту більше не потрібно покладатися на підтримку сторонніх розробників. Крім того, стандартизовані екранні мнемосхеми значно покращили простоту роботи з системою. Натхненний цими вдосконаленнями, керівник проекту Géza Kulcsár тепер планує використовувати zenon і для систем вентиляції та кондиціювання (HVAC) та електропостачання аеропорту.

СВ АЛЬТЕРА є ексклюзивним дистрибутором компанії COPA-DATA в Україні. Якщо Ви зацікавились програмною платформою SCADA zenon, звертайтесь до центрального офісу компанії для отримання посилання на завантаження дистрибутиву системи.