» » » Впровадження технології Smart Grid на базі SCADA системи zenon

Впровадження технології Smart Grid на базі SCADA системи zenon

RSS

01.12.2011

Концепція реалізації інтелектуальних мереж Smart Grid полягає в збільшенні надійності електро-постачальних систем, впровадженні двонаправленого інформаційного каналу, моніторингу стану електротехнічного обладнання та збільшенні загальної ефективності роботи енергетичних підстанцій. Програмно-технічний комплекс SCADA zenon має в своєму складі набір найсучасніших інструментів та технологій для успішного втілення цієї задачі в енергомережах України.

Поняття «інтелектуальні мережі» виникло досить недавно, проте в США ця технологія набула такого розповсюдження, що закріпилася як стандартна вимога при побудові нових енергетичних систем та модернізації існуючих. Зараз Smart Grid інтенсивно розвивається в Європі. Ключовою характеристикою цих систем являється перехід від жорсткої структури «виробник–мережа–споживач» до більш гнучкої, в якій кінцевий вузол може виступати активним елементом. При цьому інтелектуальна мережа в автоматичному режимі здійснює переконфігурування, підлаштовуючись до нових умов існування.

Для практичного впровадження систем інтелектуальних мереж, до послуг проектувальника, SCADA zenon пропонує наступні технології:

  • Комунікаційна відкритість: драйвери та інтерфейси. Організація безперебійного каналу передачі даних на різних рівнях системи реалізується з використанням комунікаційних протоколів IEC 61850, IEC 61850, DNP3 та міжсистемного шлюзу zenon Process Gateway.
  • Диспетчерське управління: топологічне розділення і система блокувань. Модуль ALC забезпечує графічне представлення активних комунікаційних зв’язків. zenon абсолютно точно відображує потоки електроенергії, навіть в двосторонньому напрямку. Система блокувань забезпечує унеможливлення здійснення комутацій, що призведуть до виникнення аварійних ситуацій.
  • Надійність: безпечна ініціація команд. Ця концепція використовує індивідуальне визначення механізму виконання команд. А саме: моментальне виконання дії оператора без підтверджувального запиту, подвійна стадія підтвердження виконання команди, запит авторизації перед виконанням команди (логін та пароль).
  • Збір та обробка інформації. zenon у своєму складі має модулі для ефективної реалізації задач ведення архівів, журналів тривог та подій, здійснення аналітичної оброки даних, у відповідності з задачами MES-рівня. Володіє інструментами для організації передачі даних на ERP-рівень.
  • Представлення: чітка структуризація та візуалізація процесів за рахунок потужних графічних можливостей та програмних інтерфейсів.
  • Система адмініструвань: повна відповідність вимогам FDA
  • Мережа: розподілення задач, резервування, WEB-технології

Дізнатися більше про інтелектуальні мережі та їх реалізацію на zenon:

SmartGrid Part 1. ProcessGateway (англ.) [475 кБ]
SmartGrid Part 2. Medium-Low-Voltage (англ.) [330 кБ]
SmartGrid Part 3. Renewable Energy Cyber Security (англ.) [390 кБ]

Постійна модернізація та інтеграція в zenon новітніх розробок забезпечує відповідність цієї SCADA системи усім сучасним вимогам енергетичного ринку, включаючи і технологію Smart Grid, впровадження якої неодмінно буде стосуватися і нашої країни.