» » » Реле Relpol для сонячних електростанцій

Реле Relpol для сонячних електростанцій

27.06.2013

Понад 55-річний досвід виробництва реле дозволив Relpol створити широкий асортимент виробів, серед яких промислові реле, субмініатюрні, сигнальні та мініатюрні, а також контактори. Все це обладнання Relpol може бути умовно поділено на такі підгрупи:

Сонячна система електроживлення складається з фотоелектричного генератора, що включає сонячні батареї і мережевий інвертор, який з'єднаний безпосередньо з електричною мережею.

Система також може складатися з акумуляторних батарей для зберігання енергії, виробленої сонячною батареєю, та зарядного пристрою, об'єднаного з інвертором.

Постійний струм, що генерується сонячними батареями, перетворюється інвертором на змінний струм, який потім подається в загальну електричну мережу або споживається пристроями, підключеними безпосередньо до системи.

Підключені до системи електроприлади одержують перетворену від інвертора енергію. У разі, якщо потужність, споживана пристроями вище, ніж поставляється сонячними елементами, DC/AC перетворювач працюватиме як «обходу» (так званий by-pass). Тобто він перейде на живлення від електричної мережі загального користування.

Сонячна система із фотоелектричним генератором.
Рис. 1. Сонячна система із фотоелектричним генератором.

Електромагнітні реле застосовуються в сонячних електростанціях для двох основних цілей. У ланцюзі постійного струму, де вони комутують напругу постійного струму, що генерується фотоелементом, і в ланцюзі змінного струму, де вони підключають або відключають пристрої від електричної мережі.

До комутації електричної мережі в системах сонячної енергетики пред'являються особливі вимоги, які стосуються і застосованих реле. Основні вимоги полягають у наступному: зазор контакту щонайменше 1,5 мм і напруга пробою контактного зазору 2500 VAC. Всі ці вимоги описані у німецькому стандарті DIN VDE 0126-1-1.

З метою безпеки сонячні генератори повинні бути обладнані автоматичною системою відключення інвертора від мережі змінного струму. Система захисту зазвичай вбудовується в AC/DC інвертор. В основі системи захисту задіяно режим подвійного розриву ланцюга. Таким чином, конфігурація контактів реле повинна бути не менше 2NO, кожен контакт роз'єднує одну лінію: один контакт лінії фази, а інший — для нейтралі. Схема поділу виконується з двома двоконтактними електромагнітними реле, оскільки необхідний подвійний розрив кожного ланцюга (фази та нейтралі).

Для таких цілей Relpol пропонує реле RS35 та RS50 (рис.2), спеціально розроблені відповідно до вимог стандарту DIN VDE 0126-1-1. У реле RS35 максимальна потужність 8750 VA, що комутується, призначена для невеликих сонячних систем, встановлених в окремих будинках. RS50 — потужніший, 12500 VA, застосовується у великих промислових системах.

Реле RS35 и RS50 для солнечных систем

Рис. 2. Реле RS35 та RS50 для сонячних систем.

Щоб забезпечити високу продуктивність інвертора, його компоненти повинні споживати якнайменше енергії. RS35 і RS50 оснащені котушками, номінальна споживана потужність 0,4 W. Після включення реле тепловиділення його може бути значно знижене за рахунок зменшення напруги на котушці. Цю умову можна забезпечити за рахунок нескладної автоматики керування реле.

Для реле з котушкою 12V мінімальна напруга живлення в режимі може бути 5V. Це означає, що споживання енергії буде на рівні 85 мВ, що призводить до високої ефективності всього пристрою.

Іншим типом реле Relpol, який також застосовується в сонячних системах, є реле RUC для друкованих плат з контактним зазором 3мм. Цей тип реле доступний як із двома (2 NO), і з трьома (3 NO) контактними групами. Таким чином вони можуть використовуватися при проектуванні трифазних систем.

У пропозиції Relpol також є реле, які здатні комутувати напругу, що генерується фотоелектричними елементами.

У разі необхідності роз'єднання лінії постійного струму, наприклад, з метою безпеки, під час непередбаченого випадку, а також для проведення випробувань або вимірювань, застосовуються реле зі збільшеним зазором контактів, типів RM83 та RM85. Вони також можуть бути використані для відключення батареї під час її сервісного обслуговування або калібрування кута нахилу сонячних батарей.

Relpol пропонує будь-які реле для виконання всіх завдань, пов'язаних із застосуванням у сонячних елементах.